|
O introducere pentru a avea o vedere generala asupra subiectului...
De la inceput vreau sa zic ca urmatoarele informatii sunt luate de pe wikipedia si sunt relative, goticul este un curent pe care fiecare membru care se identifica cu asa ceva, are viziuni proprii si intelege si simte goticul in felul lui. Acestea sunt doar niste directii principale de manifestare a curentului. ----------------------------------------------------------------------- De cultura gothic / gotic sunt asociate curente in muzica, estetica, moda, etc. Ceea ce este caracteristic acestot curente este atmosfera lugubra, macabra, mistic. Vestimentatia celor care se identifica cu goticii variaza de la imbracaminte punk, deathrock, androgynous, medievala, unele intr-un stil de haine renascentista şi victoriană, sau combinaţii ale acestora, culoarea cea mai des folosita este negrul.
Originile acestei subculturi si denumirea de gotici isi are originile in perioada anilor '70 - '80 in Marea Britanie ca un curent post-punk. Dupa anii '90 termenul de goth si subuculturii gotice au devenit tot mai populara si controversata, ea dezvoltandu-se, aparand astfel tot felul de subdiviziuni cu diferite influente.
Formatii care au inceput sa utilizeze gothic rock , death rock putem enumera : Bauhaus , Specimen , Siouxsie & the Banshees , The Damned , Southern Death Cult , Ausgang , Sex Gang Children , 45 Grave , UK Decay , The Virgin Prunes , Kommunity FK , Alien Sex Fiend and Christian Death .Pe la mijlocul anilor '80, numarul formatiilor a crescut devenind tot mai populare, incluzand aici - The Sisters of Mercy , The Mission ( The Mission UK in the US), Xmal Deutschland , The Bolshoi si Fields of the Nephilim .
Termenul de gotic provine de la tribul germanic de Est care a jucat un rol important in caderea Imperiului Roman de Vest. Mai tarziu termenul de goth a avut si conotatii peiorative, fiind sinonim cu barbar, incult, etc. In timpul Renasterii europene, arhitectura medievala era considerata ca fiind arhitectura gotica, si considerata invechita si demodata cu noile tendinte ale arhitecturii clasice. Mai târziu de 1700 apare nostalgia pentru perioada medievala, apar persoane care devin fascinate de perioadele de ruinele medievale gotice. Aceasta a fost fascinaţia adesea combinata cu un interes pentru romanele medievale, şi supranaturalul. Astfel pe la sfarsitul secolului 18 apare si romanul gotic. Atsfel termenul de gotic a inceput sa fie asociat cu starea de oroarea, morbiditatea, întuneric şi supranatural. Romanul gotic incluzand castele ruinate sau biserici, stafii, vampiri, cosmaruri, blestemuri.
Astfel ideologia goticilor este inspirata in mare din romatism si neo-romantism. Gotii, ca si membri al acestui curent nu sunt adepti si sustinatori ai violentei, ci mai degraba sunt pentru toleranta. Datorita in mare mass-mediei au fost incorect asociate de subcultura Goth - violenţa, ura minorităţilor, alb-suprematia, şi alte acte de ură. Cu toate acestea, violenţa şi ura nu sunt elemente de ideologie ale goticilor. Curentul goth este o ideologie apolitica. Spre deosebire de hippie sau mişcările punk , subcultura goth nu are nici un mesaj politic pronunţat sau social pentru activism. De goth este pus accentul pe individualism, toleranţa pentru diversitate, un puternic accent pe creativitate, tendinta spre intelectualism, dar chiar şi aceste idei nu sunt universale la toate goţii .Ideologia Goth se bazează mai mult pe estetica decat pe etica sau politica. Goţii pot fi incadrati politic, undeva de la stânga-liberală la anarchist, dar de obicei nu sunt exprimate ca parte a identităţii culturale. Afilierea politică, ca religie, este vazuta ca o chestiune de conştiinţă personală. Imaginile supranaturale, spirituale, religioase au avut o importantă majora în moda, piesele, versurile şi arta vizuală gotica. În special, elemente de estetică de la catolicism, joacă un rol major în cultura goth.
=================================================
asta am gasit pe net sa nu zic eu vre-o prostie. Probabil cei ce au scris acele randuri nu stiu ce inseamna gotic, sau au facut`o intentionat.
|
|